Паркур (Parkour)

Паркур (на латиница Parkour, от френското словосъчетание "parcours du combattant", "преход на боеца") е изкуството за преодоляване единствено с помощта на уменията на човешкото тяло на всякакви препятствия - природни и урбанистични - при прехода от точка А до точка Б.

Паркур не е точно спорт, още по-малко - екстремен, както често бива определян.Има и своя философия. Основоположници са му французите Давид Бел и Себастиян Фукан. Две от основните понятия, свързани с теорията на паркур според Бел, са бягството и достигането. Те обуславят съчетанието на бързо мислене и ловкост, с които човек се измъква от сложни ситуации и е способен да отиде навсякъде, където пожелае.Триковете в паркура се наричат vaults (волтове).Тяхното съчетание се нарича Flow (флоу)

Основната цел на паркур е умът и тялото на практикуващите го да станат едно цяло.Трениращите този спорт се наричат Трейсъри или Трасьори думата идва от английската дума (Traceur/s)

През 2007 г. български киноекип създаде документален филм за паркур "Паркур - начин на живот". Много хора бъркат спорта с Фриийрън или Стрийт трикинг, затова- ПАРКУР-Преминаване от точка А до точка Б по най бърз,ефективен,плавен и тих начин.В него не се изпълняват акробатични номера(салта).